[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: بهار ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
نقد و تحلیل آراء مفسران درباره «أَوْهَنَ الْبُیُوت»‌ ذیل آیه‌ی 41 سوره عنکبوت و تطبیق آن با علم تجربی
محمد جواد توکلی خانیکی، علی صابری
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
چکیده:   (112 مشاهده)
قرآن برای تربیت انسان‌‌، تشبیهات گوناگونی بکار برده است؛ مثلا در آیه‌ 41 سوره عنکبوت، ولایت‌پذیری غیر خدا را به سستی خانه‌ی عنکبوت تشبیه کرده است؛ امروزه از تار عنکبوت جلیقه ضد گلوله می­سازند که حاکی از استحکام این رشته ظریف است پس چرا قرآن آن را «أَوْهَنَ الْبُیُوت»‏ خوانده است؟ عده‌ای سستی را به خانواده عنکبوت و برخی به تار عنکبوت نسبت داده‌اند. این پژوهش با هدف واکاوی دیدگاه‌ مفسران به روش تحلیلیتوصیفی سامان یافته است. نتیجه اینکه: أولاً: فعل «إتخذت» مشعر به جنس مؤنث عنکبوت است که وظیفه ساخت خانه را بر عهده دارد و «بیت» ناظر به جفتش است که با عنکبوت خانواده تشکیل می‌دهد و پس از بارداری جفت خود را می‌خورد و خانواده  از بین می‌رود. لذا «أَوْهَنَ» وصف تار نیست؛ زیرا با وجود استحکام، نمی‌تواند نقش خانه را ایفا نماید. پس وصف خانواده است. این مفهوم درباره‌ی انتخاب غیرِ خداوند به عنوان ولیّ است که با از بین رفتن منافعشان جمعشان از بین می‌رود. ثانیاً: علم تجربی تار عنکبوت  را جزء محکم‌ترین سازه‌ها می‌داند؛ گونه‌ای از عنکبوت تار نمی‌تند پس تار، خانه عنکبوت نیست بلکه از ابریشم خود برای مصارفی مثل تسخیر، شکار، ساخت اتاقک‌های جلداندازی استفاده می‌کند و برای آسایش و خواب زمستانه و تولید مثل مخفیگاهی مثل تونل می‌سازد. ثالثا: آیه تأکید دارد که: مشرک ماسوی‌الله را که در جایگاه خداوند قرار می‌دهد، اما نمی‌تواند نقشی حداقلی بپذیرد.پس هدف مسئله ماهیت شی (تار عنکبوت) نیست! بلکه مشعر به نقش آن هست!
 
شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی: آیه41 سوره عنکبوت، بیت، أَوْهَنَ الْبُیُوت، عنکبوت، تارعنکبوت
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/3/8 | پذیرش: 1401/12/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی مطالعات تفسیری Journal of The Holy Quran And Islamic Texts
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4566