:: دوره 13، شماره 52 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 13 شماره 52 صفحات 112-91 برگشت به فهرست نسخه ها
تفسیر مفهومی «وَ أَضَلَّهُمُ السَّامِرِی» در نظام هندسی سوره طه
طاهره استخری ، نرگس خاتون حاجیان* 1، علی پورجواهری2
1- دانشگاه آزاد واحداستهبان ، nahajian106@gmail.com
2- دانشگاه آزاد واحد یاسوج
چکیده:   (654 مشاهده)
خدای متعال در آیه 85 سوره طه می‌فرماید: «وَ أَضَلَّهُمُ السَّامِرِی‏». داستان سامری، در میان وقایع متعدد قوم موسی، دارای اشاراتی ظریف و قابل تأمل است. تعبیر قرآنی «اضل» با یک فاعل مشخص، اشاره به ضرورت آگاهی از عملکرد افراد فرصت‌طلب دارد. در اینکه بیان خداوند از پروژه موفق سامری در غیاب موسی و گمراه شدن قوم او چه هدفی دارد؟‌‌‌ مقاله حاضر تلاش کرده عملکرد سامری در سوره طه را با روش، تحلیلی ـ استدلالی و استنباطی، با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و نرم‌افزاری مورد تبیین قرآنی قرار دهد. نظام هندسی سوره طه در بردارنده استدلال‌های عقلی بر پذیرش توحید و دوری از شرک است و داستان سامری ترسیم‌کننده شخصیتی با موقعیت اجتماعی و اهل نفاق است که برای رسیدن به رهبری از استدلال‌های عوام فریب استفاده می‌کند. یافته‌های پژوهش بیانگر آن است که رمز رهایی از ضلالت، همراهی دائمی مردم با رهبر و جانشین او و پرهیز از منافقین و آگاهی از نگاره سامری‌هاست. نقشه سامری با سه الگوی: ارتداد از ایمان به کفر، ارتداد در تبعیت از موسی، تورات و هارون موفق به اخذ ضلالت قوم در کمترین زمان ممکن شد. این تحقیق با تبیین اقسام ارتداد و ارتباط مفهومی «اضل» با ارتداد، نتایج انگاره سامری را در قوم موسی و امت اسلام مورد بررسی قرار داده است.
 
شماره‌ی مقاله: 5
واژه‌های کلیدی: آیه 85 طه، تفسیر کلامی، ارتداد گروهی، اضلال بنی اسرائیل، داستان سامری.
متن کامل [PDF 700 kb]   (380 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/2/22 | پذیرش: 1401/12/3 | انتشار: 1401/12/8


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 52 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها