:: دوره 6، شماره 24 - ( زمستان 1394 ) ::
مقصود از افضلیت بنی اسرائیل در آیه «أ‌َنِّی فَضَّلْتُکُمْ عَلَی الْعالَمِین»
علیرضا کمالی*
دانشگاه معارف اسلامی ، kamali@maaref.ac.ir

آیه شریفه «یا بَنِی إ‌ِسْرائِیلَ اذْکُرُوا نِعْمَتِیَ الَّتِی أ‌َنْعَمْتُ عَلَیْکُمْ وَ أ‌َنِّی فَضَّلْتُکُمْ عَلَی الْعالَمِینَ» دو بار در قرآن تکرار شده است. خدای متعال در این آیه از بنی‌اسرائیل خواستار یادآوری نعمت‌هایی می‌شود که به آنها عطا فرموده است. قرآن کریم در آیات مختلفی به بیان گوشه‌هایی از این نعمت‌ها پرداخته است. نجات بنی‌اسرائیل از چنگال آل‌فرعون، ارسال پیامبران کثیر، نزول تورات و من و سلوی، سایه افکندن ابر در بیابان سوزان و جوشش چشمه‌ای از سنگ به‌عنوان بخش‌هایی از نعمت‌های الهی بر بنی‌اسرائیل است. آیه مورد بحث بیانگر برتری بنی اسرائیل و یهودیان بر جهانیان است، اما وجود آیاتی ناظر به برتری امت پیامبر و نیز مورد لعن و نفرین قرارگرفتن عده‌ای از بنی‌اسرائیل، موجبات تعارض با این آیه را فراهم آورده است. تبیین دقیق «بنی‌اسرائیل»، «وجوه تفضیل آنان» و «عالمین» در این آیه، باعث روشن شدن تفسیر آیه و رفع تعارضات در آن خواهد شد. این مقاله بیانگر آن است که آیه شریفه مورد بحث، در این سه ناحیه عام و مطلق نیست.

واژه‌های کلیدی: آیه 47 و 122 بقره، بنی‌اسرائیل، برتری بنی‌اسرائیل، نعمت‌های بنی‌اسرائیل، عالمین
دریافت: 1394/1/16 | پذیرش: 1394/6/15 | انتشار: 1396/2/19

Kamali A. The Meaning of Superiority of the Children of Israel in the Verse “I Preferred you to (All) Creatures”. مطالعات تفسیری 2016; 6 (24) :111-122

کمالی علیرضا. مقصود از افضلیت بنی اسرائیل در آیه «أ‌َنِّی فَضَّلْتُکُمْ عَلَی الْعالَمِین». نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1394; 6 (24) :111-122