[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

پایگاه برای مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
فهرست موضوعی مقالات نشریه
..
:: دوره 14، شماره 54 - ( تابستان 1402 ) ::
تحلیل و ارزیابی کاربست‌های قرآنی جهاد ابتدایی از دیدگاه مفسران المنار و المیزان
عبدالمحمد جعفری* 1، فتح اله نجار زادگان2 ، حامد دژاباد3
1- دانشگاه تهران ، a.m.jafari@chmail.ir
2- دانشگاه تهران .
3- دانشگاه تهران
چکیده:   (184 مشاهده)
موضوع جنگ آغازگرانه در اسلام، از دو جنبه حائز اهمیت است؛ از یک‌سو، دستاویزی برای گروه‌های افراطی شده است تا با ترویج خشونت، وجهه اسلام را مشوّه سازند و از سوی دیگر، شبهاتی را به‌ویژه از سوی مستشرقان نسبت به اسلام موجب شده است تا حقانیت و موفقیت دین اسلام را با چالش مواجه ‌کنند. این مقاله به روش توصیفی ـ تحلیلی به بررسی دو تفسیر متأخّر و اثرگذار؛ المنار و المیزان در این‌باره پرداخته و به این نتیجه رسیده است که هر دو تفسیر، به‌نحوی قائل به پدیده‌ جنگ آغازگرانه در اسلام هستند، ولی در عین حال، در پاسخ به شبهات، شروطی برای مصداق یافتن آن یاد کرده‌اند که ماهیت آن را به دفاعی بودن برگردانند. در نقد این دو رویکرد، با تتبّع کاربست واژه‌های جهاد و قتال و مانند آن‌ در قرآن کریم، روشن می‌گردد که هر چند اصل، با جنگ آغازگرانه نبوده و در تبلیغ دین و گسترش حکومت توحیدی، اصل در مسالمت و پذیرش مردم است، ولی از آنجا که مشروعیت حکومت از دیدگاه قرآن کریم، تنها از خداست و تنها حکم حق باید حاکم باشد، در صورت قدرت داشتن جامعه توحیدی و جبهه‌گیری سران کفر و طاغوت در برابر گسترش دین و تحقّق حکومت توحیدی جهانی، جهاد ابتدایی نیز در اندیشه‌ اسلامی، پیش‌بینی شده و چه بسا بتوان ماهیت آن را از دیدگاه انسانی، به جهاد دفاعی برگرداند.
شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی: جهاد ابتدایی، تفسیر المنار، تفسیر المیزان، دین حقّ.
متن کامل [PDF 265 kb]   (135 دریافت)
دریافت: 1401/8/25 | پذیرش: 1402/2/13 | انتشار: 1402/12/1

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Download citation:
Send citation to:

jafari A, Najarzadegan F, Dezhabad H. An Analysis and Evaluation of the Qur'anic Works of Initiating Jihad from the Point of View of al-Manar and al-Mizan Commentators. مطالعات تفسیری 2024; 14 (54) : 6
URL: http://tafsir.maaref.ac.ir/article-1-2800-fa.html

جعفری عبدالمحمد، نجار زادگان فتح اله، دژاباد حامد. تحلیل و ارزیابی کاربست‌های قرآنی جهاد ابتدایی از دیدگاه مفسران المنار و المیزان. نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1402; 14 (54) :107-124

URL: http://tafsir.maaref.ac.ir/article-1-2800-fa.html

بازنشر اطلاعات
بازنشر اطلاعات
دوره 14، شماره 54 - ( تابستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها