[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

پایگاه برای مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
فهرست موضوعی مقالات نشریه
..
:: دوره 14، شماره 54 - ( تابستان 1402 ) ::
جلد 14 شماره 54 صفحات 152-125 برگشت به فهرست نسخه ها
محمود شیخ*
ایران، تهران، دانشگاه تهران، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، گروه ادیان و عرفان تطبیقی ، ma.sheikh@ut.ac.ir
چکیده:   (160 مشاهده)
برخی از صوفیان داستان قرآنی موسی و خضر را، به دلیل برتری خضر بر موسی در ظاهر داستان، دلیل بر برتری ولایت بر نبوت دانسته‌اند. در مقابل برخی دیگر، از برتری مقام موسی بر خضر سخن گفته‌اند. برتری خضر بر موسی، مشکلات الهیاتی پدید می‌آورد و برای حل این مشکل در کلمات مفسران و به تبع آنان متصوفه مواردی طرح شده است که برخی ضعیف و برخی قوی است. برخی از این وجوه عبات‌اند از: موسایی که به مصاحبت با خضر مأمور شد، موسای کلیم نیست؛ خضر فرشته‌ای الهی بود و موسای کلیم مأمور به صحبت با فرشته‌ای بود؛ برتری خضر بر موسی نسبی است نه مطلق؛ خضر خود پیامبری الهی بوده است و تبعیت موسی از او تبعیت یک پیامبر از پیامبر دیگر است. پاسخ آخر نزد اکثر مفسران نیز مقبول است. خضر خود پیامبر بوده است و استفاده موسی از خضر مانند استفاده او از محضر شعیب است. از نخستین تفاسیر اهل سنت و شیعیان تا روزگار ما این نظر مورد اشاره مفسران بزرگی چون طبری، سمرقندی، بیضاوی، ابوحیان اندلسی و صوفیانی چون بخاری، قشیری، هجویری، غزالی، سنایی، عین‌القضاه و علاءالدوله سمنانی است. به نظر می‌رسد از میان این اقوال که ما را در حل مسئله برتری خضر بر موسی یاری می‌کند، این قول رَوایی بیشتری داشته باشد، زیرا: اولاً مورد تأیید روایات فریقین است؛ و ثانیاً منافاتی با پیامبرشناسی اسلامی ندارد و ثالثاً با سایر آیات قرآن کریم نیز هماهنگ است.
شماره‌ی مقاله: 7
واژه‌های کلیدی: آیات 62 تا 80 کهف، تفسیر عرفانی، داستان موسی و خضر، ولایت، نبوت.
متن کامل [PDF 343 kb]   (162 دریافت)
دریافت: 1401/4/5 | پذیرش: 1402/4/5 | انتشار: 1402/12/1

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Download citation:
Send citation to:

Sheikh M. The Problem of Khizr's Superiority over Moses in the Tradition of Mystical Interpretation, Considering the Interpretation of the Verses 62 to 80 of Surah Kahf. مطالعات تفسیری 2024; 14 (54) : 7
URL: http://tafsir.maaref.ac.ir/article-1-2621-fa.html

شیخ محمود. مسئله برتری خضر بر موسی در سنت تفسیر عرفانی،با نظر به تفسیر آیات 62 تا 80 سوره کهف. نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1402; 14 (54) :125-152

URL: http://tafsir.maaref.ac.ir/article-1-2621-fa.html

بازنشر اطلاعات
بازنشر اطلاعات
دوره 14، شماره 54 - ( تابستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها