واپسین روزهای تاریخ در آیه 55 سوره نور از دیدگاه مفسران
رضا مهدیان فر*
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم قم ، rezamahtab52@yahoo.com

خدای سبحان در آیه 55 نور به مؤمنان وعده داده است که آنان را جانشینان در سراسر زمین قرار خواهد داد و دین مورد پسندش را برای آنان تمکین کرده و ترس‌شان را به امنیت و آرامش تبدیل خواهد نمود. مؤمنان شایسته‌کردار، جامعه‌ یکتاپرست و عاری از شرک را تشکیل خواهند داد. مفسران شیعه در تفسیر وعده مزبور دارای دو دیدگاه هستند؛ یکی انحصار تحقق وعده به عصر ظهور و پایان تاریخ و دیگری تحقق وعده با مصادیق متعدد از عصر نزول تا عصر ظهور. اندک اختلاف دیدگاه مفسران شیعه در تعیین مصداق آیه با روشن شدن معنای استخلاف قابل رفع بوده و آنان را به دیدگاه یکسان و انحصار تحقق وعده در عصر ظهور می‌رساند. مفسران اهل سنت به‌رغم داشتن دیدگاه‌های مختلف؛ برخی با تصریح و شماری با تلویح به تحقق وعده در عصر ظهور اشاره کرده‌اند، از این رو برابر دیدگاه مفسران فریقین، آیه مزبور جامعه ویژه‌ای را برای مؤمنان در واپسین روزهای تاریخ وعده می‌دهد که با ظهور مهدی موعود محقق خواهد شد.

واژه‌های کلیدی: آیات مهدویت، آیه 55 نور، آینده بشریت، جامعه مهدوی
دریافت: 1394/12/18 | پذیرش: 1395/8/20 | انتشار: 1396/4/27

Mahdianfar R. Commentators on the Last Days of History in the Verse 55 of Noor. مطالعات تفسیری 2017; 8 (30) :147-164

مهدیان فر رضا. واپسین روزهای تاریخ در آیه 55 سوره نور از دیدگاه مفسران. نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1396; 8 (30) :147-164