کارکرد تضمین افعال در تفسیر آیات قرآن کریم (با تأکید بر آراء ابن عاشور)
سیفعلی زاهدی‌فر* 1، آمنه موسوی شجری2
1- دانشگاه شهید مدنی آذربایجان ، s_zahedifar@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم

با تأمّل در آیات قرآن کریم، از ساختار و معانی برخی از الفاظ و عبارات قرآن چنین بر می‌آید که یک لفظ، در عبارتی واحد، دو معنا را با خود به همراه دارد که این شیوه کاربرد در علوم قرآن و تفسیر «تضمین» نام دارد. مفسران اسلامی در تفسیر آیات الهی برای نشان دادن برجستگی‌های ادبی ـ بلاغی قرآن به‌صورت گسترده از این صنعت ادبی استفاده نموده‌اند. ابن عاشور نویسنده تفسیر «التّحریر و التّنویر» به‌طور چشمگیر از این قاعده بهره برده است. در این مقاله ضمن معناشناسی تضمین، انواع آن اعم از ادبی، نحوی، بلاغی و عروضی مورد بررسی قرار گرفته است. تلقی مفسران اسلامی از تضمین منطبق بر تعریف نحویان از این پدیده است. نحویان تضمین را بر سه قسم: اسم، فعل و حرف تقسیم نموده‌اند. مقاله حاضر فقط به تضمین افعال پرداخته است. در بررسی آیات از تفاسیر متعدد شیعه و اهل سنّت بهره‌برداری شده است، اما تاکید بر آراء و نظرهای ابن عاشور است.

واژه‌های کلیدی: تفسیر ادبی، تضمین، ابن عاشور، تفسیر التحریر و التنویر
دریافت: 1393/7/10 | پذیرش: 1394/3/6 | انتشار: 1396/2/25

Zahedifar S, Mosavi Shajar A I. The Effect of Assurance of Verbs in Interpretation of the Holy Quran’s Verses with an Emphasis on Ibn Ashour’s Ideas. مطالعات تفسیری 2016; 7 (26) :99-116

زاهدی‌فر سیفعلی، موسوی شجری آمنه. کارکرد تضمین افعال در تفسیر آیات قرآن کریم (با تأکید بر آراء ابن عاشور). نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1395; 7 (26) :99-116