علی پیرهادی* 1، مریم رستگار2 ، صالح حسن زاده3
1- دانشگاه علامه طباطبایی ، pirhadi23@gmail.com
2- حوزه علمیه
3- دانشگاه علامه طباطبایی

اصل رحمت الهی، تصور عدم دخول مؤمنان به جهنم و فلسفه ایجاد بهشت برای اهل سعادت و جهنم برای اهل گناه، آیه 71 سوره مریم را به جهت ظهور در داخل شدن مؤمنان به جهنم، در زمره آیات مشکل قرار داده است. مفسران برای رفع شبهه تعارض آن با آیات و ادله دیگر، تلاش زیادی نموده‌اند که به آراء مختلفی منتهی شده است، اما فقدان نتیجه واحد، نشان از حل نشدن مسئله دارد. در تفسیر این آیه سه رویکرد عمده وجود دارد: «ورود به معنای دخول»، «ورود به معنای اشراف» و دیگری استفاده اخلاقی و به نوعی تفسیر ذوقی است. اغلب مفسران دقت همه جانبه به تفسیر آیه نداشته‌اند اما دقت علامه طباطبایی دراین‌باره قابل توجه است. مقاله حاضر، در بررسی جامع تفاسیر مختلف و با نقض و ابرام ادله و مستندات، نظر علامه طباطبایی ذیل آیه که همان تفسیر دوم است را نزدیک به صواب می‌داند.

واژه‌های کلیدی: آیه 71 مریم، آیات مشکل، تفسیر تطبیقی، ورود به جهنم
دریافت: 1393/2/16 | پذیرش: 1393/10/27 | انتشار: 1396/2/11

pirhadi A, rastgar M, hasanzade S. A Comparative Study of the Verse: "There is not one of you but shall approach it. That is a fixed ordinance of thy Lord" in the View of Commentators. مطالعات تفسیری 2015; 6 (21) :123-142

پیرهادی علی، رستگار مریم، حسن زاده صالح. بررسی تطبیقی آیه «وَ إ‌ِنْ مِنْکُمْ إ‌ِلاّ وَ ار‌ِدُهَا کَانَ عَلَیٰ رَ بِّکَ حَتْماً مَقْضِیّاً» از دیدگاه مفسران. نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1394; 6 (21) :123-142