:: دوره 12، شماره 48 - ( 12-1400 ) ::
بررسی تفسیری استطاعت زنان در حج به هنگام مطالبه مهریه
اکبر رضایی1 ، احمد مرادخانی* 2
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم ، ah_moradkhani@qom-iau.ac.ir
وجوب حج به‌عنوان یکی از واجبات عبادی ـ اجتماعی دارای شرایطی است که مطابق آیه: «مَنِ اسْتَطاعَ إِلَیْهِ سَبیلاً» هر مکلفی در صورت استطاعت لازم است حج به‌جا آورد. از مهم‌ترین استطاعت‌ها، استطاعت مالی است که در فرض وجود آن، حج بر زن یا مرد واجب میگردد. درصورتی‌که زن دارای اموالی از جمله مهریه خود گردد بی‌تردید حج در صورت تحقق سایر شرایط بر او لازم می‌شود، پاسخ به این پرسش به‌خصوص با دین و عندالمطالبه بودن مهر، که اگر مهریه زنی برای مخارج حج او کافی باشد و شوهرش قدرت بر ادای مهریه را دارد و مرد نفقه و مخارج زندگی زن را می‌پردازد، طلب مهریه بر زن لازم است؟ و در چنین فرضی استطاعت حاصل می‌گردد؟ دارای اهمیت است و همچنین در صورت وجود یا عروض مفسده، حکم مسئله از جهت شرعی چگونه است؟ در این جستار با روش توصیفی و تحلیلی آیات و اقوال مفسران و فقهاء و ادله فقهی، مورد بررسی قرار گرفته و به نظر می‌رسد استطاعت امری عرفی است و در موارد مورد سؤال استطاعت برای زن حاصل نمی‌گردد.
واژه‌های کلیدی: آیه استطاعت، آیات الاحکام، فقه امامیه، حج، مهریه.
دریافت: 1399/6/29 | پذیرش: 1399/7/21 | انتشار: 1400/12/24

Rezaei A, Moradkhani A. Interpretive Study of Women's Financial Ability to Perform Hajj While Demanding Their Marriage Portion. مطالعات تفسیری 2022; 12 (48) : 3
URL: http://tafsir.maaref.ac.ir/article-1-1953-fa.html

رضایی اکبر، مرادخانی احمد. بررسی تفسیری استطاعت زنان در حج به هنگام مطالبه مهریه. نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1400; 12 (48) :45-60