تفسیر علمی «بِغَیْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَها» درباره «رَفع» و «خَلق» آسمان‌ها در قرآن
فرزانه روحانی‌مشهدی* 1، علیرضا طالب‌پور2 ، اعظم ذبیحی3
1- گروه سیستم‌های قرآن پژوهشکده إعجاز قرآن دانشگاه شهید بهشتی ، f_rohani@sbu.ac.ir
2- گروه هوش مصنوعی، رباتیک و رایانش‌شناختی دانشگاه شهید بهشتی
3- دانشگاه بوعلی سینا
برخی مفسران معاصر تعبیر «بِغَیْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَها» در آیات 2 سوره رعد و 10 سوره لقمان را إشاره قرآن به گرانش و نقش آن در پیدایش بنای رفیع آسمان دانسته‌اند. گویا در این آیات گرانش به ستون‌هایی نامرئی تشبیه شده ‌است؛ از آنجا که تشبیه گرانش به ستون از لحاظ علمی تشبیه درستی نیست، در این مقاله ضمن نقد و بررسی دیدگاه‌های تفسیری روشن می‌شود که آیه با کاربست واژه جمع «عَمَد» به‌صورت إستعاری بر رفعت  و خلقت آسمان‌ها به‌سبب دخالت علل و اسبابی نامرئی دلالت دارد که جایگزین ستون در بناهای ساخت بشر است. گویا آیه یادشده به نیروهای بنیادین إشاره دارد که بنا بر آخرین دستاوردهای علم فیزیک نقشی أساسی در پیدایش جهان داشته‌اند. از طرفی مفهوم «سماوات» در قرآن و تعابیر متفاوت دو آیه مذکور، با به‌کارگیری أفعال «رفع» و «خلق» نیز حاوی إشاراتی است که با تفسیر علمی پیدایش جهان هماهنگ است.
واژه‌های کلیدی: آیه 2 رعد، آیه 10 لقمان، تفسیر علمی، إعجاز قرآن، گرانش
دریافت: 1396/10/22 | پذیرش: 1397/8/14 | انتشار: 1398/6/31

Rowhani Mashhadi F, Talebpoor A, Zabihi A. A Scientific Comment of the Quranic Expression of bi Ghayri Amadin Tarownaha about Raising up, Raf,`and Creating, Khalq, the Heavens. مطالعات تفسیری 2019; 10 (38) :89-106

روحانی‌مشهدی فرزانه، طالب‌پور علیرضا، ذبیحی اعظم. تفسیر علمی «بِغَیْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَها» درباره «رَفع» و «خَلق» آسمان‌ها در قرآن. نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1398; 10 (38) :89-106