مفهوم‌شناسی بغی در تفسیر آیه 9 حجرات
محمدعلی تجری1 ، محترم شکریان* 2
1- دانشگاه قم
2- دانشگاه قم ، shekariyan522@yahoo.com
حفظ اسلام و ارزش‌های اسلامی وابسته به حاکمیت اسلامی قدرتمند است. حاکمیت اسلامی باید دارای حریمی باشد تا مصالح پنج‌گانه جامعه اسلامی؛ عقل، دین، جان، مال و ناموس، مخدوش نگردد. از آیات اجتماعی قرآن که ناظر به ضرورت آرامش در جامعه اسلامی و ثبات امنیت و حاکمیت اسلامی است، آیه 9 سوره حجرات است. این مقاله درصدد است تا ضمن مفهوم‌شناسی «بغی» در این آیه شریفه، به این سؤال ـ که اعتراض به چه حاکمی و چه نوع اعتراضی و با چه شرایطی بغی محسوب می‌شود؟ ـ پاسخ دهد. نتیجه این مقاله با تأمل در آیات قرآن کریم به‌ویژه آیه مورد اشاره، به‌عنوان مهمترین خاستگاه این مفهوم، و روایات معصومان^ آن است که «بغی» اختصاص به خروج علیه امام معصوم ندارد و خروج علیه امام حاکم عادل را نیز شامل می‌شود، چنانکه قیام علیه حاکم جائر از اساس، بغی شمرده نمی‌شود؛ نه آنکه بغیِ به‌حق و ممدوح باشد. نیز اقدامی بغی محسوب می‌شود که اقدام‌کننده مسلمان باشد، نه غیرمسلمان؛ گروهی باشد، نه انفرادی؛ مسلحانه و خشونت‌آمیز باشد، نه مسالمت‌آمیز و قصد خروج آنان علیه امام معصوم یا عادل احراز گردد.
واژه‌های کلیدی: آیه 9 حجرات، بغی، باغی، حاکم عادل
دریافت: 1397/2/23 | پذیرش: 1397/9/29 | انتشار: 1398/3/30

Tajari M A, Shekariyan M. Conceptualization of Baghy (Revolt) in the Interpretation of Verse Nine of Chapter Hujarat. مطالعات تفسیری 2019; 10 (37) :7-28

تجری محمدعلی، شکریان محترم. مفهوم‌شناسی بغی در تفسیر آیه 9 حجرات. نشریه علمی مطالعات تفسیری. 1398; 10 (37) :7-28