[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
مقالات آماده انتشار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نرخ پذیرش
مقالات منتشر شده: 563
نرخ پذیرش: 20.1
نرخ رد: 79.9
..
google scholar
..
سامانه جامع نشریات کشور
..
پرتال نشریات علمی
..
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
..
پایگاه مجلات تخصصی نور
..
بانک اطلاعات نشریات کشور
..
پایگاه برای مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
..
فهرست موضوعی مقالات نشریه
..
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۱۲ نتیجه برای توحید

محمد کاوه،
دوره ۲، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

شفاعت عقوبت یکی از موضوعات مشترک در کتاب‌های آسمانی است. این موضوع در کتاب یهودیان به‌عنوان تأثیر اراده پیامبران بر اراده الهی، و در کتاب اشعیا، (باب ۵۳، فقره ۱۲) به‌منزله فدا شدن، و در عهد جدید، (کتاب غلاطیان، باب ۳، فقره، ۱۳) به‌عنوان کفاره مسیح به‌ازای گناه اولیه حضرت آدم مطرح شده است؛ و در قرآن مجید به چهار صفت رحمانیت، غفاریت (در دنیا)، رحیم بودن خدا (در آخرت) و عدالت خداوند نسبت داده شده است. تعابیر متفاوت کتاب‌های مزبور در این مسئله، صرف‌نظر از اختلاف ظاهری‌شان، پیامدهای متفاوتی نیز، درپی دارد.
مریم قهرمانیان، سید علی حسینی‌زاده،
دوره ۲، شماره ۸ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

واژه تزکیه با مشتقات آن ۲۵ بار در قرآن باز آمده است. تزکیه و تهذیب نفس به جهت نقش اساسی آن در رستگاری انسان، از نظر قرآن دارای ارزش و اهمیت ویژه‌ای است؛ زیرا بدون تزکیه و پالایش نفس از انحرافات: اعتقادی، اخلاقی و رفتاری، دستیابی به سعادت ناممکن است.
این مقاله به بررسی اهداف و مقاصد سه مسلک اخلاقی: فلاسفه، انبیا و اخلاق توحیدی قرآن می‌پردازد.
علامه طباطبایی با ارائه دلایل قرآنی معتقد به مسلک سوم و هم‌معنایی تزکیه نفس و اخلاق قرآنی است.
هدف از ترک رذایل و کسب فضایل اخلاقی، در مسلک فلاسفه «اغراض و مقاصد دنیوی» و در مسلک انبیا «دستیابی به ثواب اخروی» است اما در مسلک اخلاق قرآنی «قرب و رسیدن به وجه الله» است.

قمر کوهی گونیانی، فتح الله نجارزادگان، علی راد،
دوره ۴، شماره ۱۴ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

اصلی‌ترین هدف خداوند از نزول قرآن کریم هدایت انسان‌هاست و اساسی‌ترین آموزه در این مسیر توحید می‌باشد که پایۀ تمام تعالیم دیگر قرآن است و غایت آن رساندن انسان‌ها به سعادت است. اساس معرفت توحیدی در تحقق این هدف، توحید الوهی می‌باشد که بر توحید ربوبی استوار است. برای اینکه این آموزه به شکل صحیح در اختیار مردم هر عصری قرار گیرد باید به رصد نحوۀ آموزش توحید ربوبی خداوند به بندگان، در سوره‌های نخستین قرآن که بر این آموزه تأکید بیشتری شده است، پرداخت. به همین جهت در این مقاله سعی بر آن است تا شاخصه‌های توحید ربوبی پروردگار و همچنین شیوه‌های بیان آنها و نحوۀ هدایت بشر به‌سوی این آموزه مورد کنکاش قرار گیرد تا الگویی از آن استخراج گردد.

اصغر زاهدی تیر، محمدهادی أمین ناجی،
دوره ۱۰، شماره ۳۸ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

«مقاومت» از واژه‌های بنیادین و فطری است که ریشه قرآنی دارد و با مفاهیم و آیات اجتماعی قرآن ارتباط معناداری دارد. بر أساس دلالت‌های لغوی و تفسیری می‌توان آن را معادل با توحید، عدالت و در نهایت، اسلام قرار داد که این امر مهم و ذاتی، گاه با برداشت‌های نارسا به إفراط و تفریط کشیده شده و بیشتر بر روش مقاومت مانند: تقابل، جنگ و قتال توجه شده است. هدف از این پژوهش توسعه معنایی و تفسیری «مقاومت» و آشکارسازی ظرفیت اسلام در پاسخ به نیازمندی‌های اجتماعی و مقابله با تفکر غرب است که تبیین آن در تحقق و تقویت نظام سیاسی و اجتماعی اسلام بسیار مؤثر است. مقاومت در قرآن بر توحید، عدالت و فطرت بنا شده است و بر تحقق أصل حاکمیت خدا بر سرنوشت انسان، تشکیل حکومت، إقامه قسط، آبادانی زمین و عدم پذیرش ولایت و ربوبیت غیر خدا تأکید دارد.

محمد میثم حقگو،
دوره ۱۲، شماره ۴۵ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده

فرایند حکیمانۀ نزول قرآن طی ۲۳ سال توانست جامعه‌ای مشحون از شرک را به امتی موحد تبدیل نماید. کشف این فرایند در گرو دست‌یابی به روش قرآن در طرح مسئله توحید بر پایه سیر نزول قرآن است. در این تحقیق با تمرکز بر مراتب توحید نظری، بخشی از این پروسه تعقیب شده و با استفاده از سبک تفسیر موضوعی تنزیلی، نتایج شایان توجهی به‌دست آمده است. بر این پایه، روش قرآن در طرح مسأله توحید، شروع از نقطه صفر اعتقادی نیست؛ بلکه اثبات ذات و توحید ذاتی را مفروغ‌عنه لحاظ نموده و مراتب دیگری ‌چون توحید در ربوبیت، توحید در خالقیت و توحید در علم را به‌گونه وسیعی مطرح کرده است. هرچند بررسی فرایند استدلال بر تک‌تک مراتب توحید، بسیار فراتر از مجال یک مقاله است اما به‌عنوان نمونه، ابطال والدیت تشریفی و حقیقی خدای سبحان، نشان می‌دهد که مطابق با سیر نزول، یک سیاست‌گذاری منطقی در مبارزه با معضلات اعتقادی دنبال شده است. بهره‌گیری از روش تدریج، اجمال به تفصیل، بیان داستان و مَثَل ازجمله رویکردهایی است که در این راستا استفاده شده است.
سید عابدین بزرگی،
دوره ۱۲، شماره ۴۶ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده

قرآن کریم با تعبیرهای مختلف از یک‌سو، به نفی شرک و چندگانه پرستی می‌پردازد و از سوی دیگر، مردم را به توحید و یکتاپرستی دعوت می‌نماید. نفی اعتقاد به «ثالِثُ ثَلاثَهٍ» درباره خدا و تاکید بر «رابِعُ ثَلاثَهٍ» بودن او، یکی از این راه‌هاست. ازمنظر قرآن کریم، تعبیر «ثالِثُ ثَلاثَهٍ» درباره خدا، بیانگر محدودیت، جسمیت و هم‌عرض بودن خدا با سایر موجودات و به تبع آن، اِسناد وحدت عددی به خداست؛ به‌طوری‌که اگر خدا به همراه دو نفر باشد، با آنها به شمارش درآمده، مجموع آنان سه نفر می‌شود. از این جهت، «ثالِثُ ثَلاثَهٍ» کفر و باطل است. این در حالی است که «رابِعُ ثَلاثَهٍ»، خدا را از محدودیت و هم‌عرضی با سایر موجودات دور داشته، وحدت او را غیر عددی می‌داند و به‌همین دلیل، اگر خدا با دو موجودی، معیت داشته باشد، سومی آن دو بوده، بر آنان احاطه قیّومی و عملی دارد، نه اینکه با آنها شمارش شود و به عدد و رقم آنان اضافه گردد. به‌همین دلیل، «رابِعُ ثَلاثَهٍ» نشانه توحید ناب بوده، درباره خدای سبحان به‌کار می‌رود.
دکتر غلامحسین اعرابی، علی احمد ناصح، رضا نجفی،
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

آیه ۱۹ آل‌عمران، حقیقت دین را تعبد و تسلیم دانسته، اختلاف‌ها را از خودخواهی و ستمگری ناشی می‌داند. بنابراین اگر چه شرایع در فروع دارای تفاوت‌هایی هستند، اما دین چیزی جز تسلیم در برابر حق نیست. نگارش حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی، با استناد به آراء مفسران به بررسی آیه ۱۹ آل‌عمران پرداخته است. نتایج نشان می‌دهد که سه محور توحید، معاد و عدل می‌تواند پیروان ادیان آسمانی را در کنار هم قرار داده، راه تفرقه و تشتت اجتماعی را مسدود نماید. ازاین‌رو قرآن‌کریم در شیوه تربیتی خود از باورهای اعتقادی استفاده کرده است. در نتیجه دین در سه قسم اساسی دسته‌بندی شده است که عبارتند از: دین حق، دین باطل و دین ثابت. با مبنا قرار گرفتن دین ثابت، وحدت اجتماعی می‌تواند نتیجه وحدت اعتقادی در میان پیروان ادیان توحیدی باشد.
سید محمد رضا علاءالدین، محمد رضا ستوده نیا،
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

آیات قرآن کریم، الگویی سه مرحله‌ای را برای تحقق توحید عبادی ارائه کرده است. این الگو بر مراحل سه‌گانه اقدام، اشاعه و اقامه مبتنی است. مرحله اقدام ناظر به تحقق عملی اوامر و نواهی الهی در رفتار انسان مؤمن است، در مرحله اشاعه به روش ترویج و گسترش اندیشه و رفتار توحیدی توجه شده است. مرحله اقامه نیز ناظر به نحوه تحقق نظام اجتماعی توحیدی است. تحقق این مراحل، که با یکدیگر رابطه طولی دارند، با هدایت و مدیریت مربی الهی؛ رسول اکرم| انجام می‌پذیرد. هدف این پژوهش، استخراج و تبیین الگوی عملی تحقق عبودیت در عرصه‌های فردی، اجتماعی و تمدنی است. روش پژوهش نیز بر مطالعه تفسیری آیات ۲۰ سوره اول مکی به ترتیب نزول مبتنی است. دستاورد پژوهش نیز بازیابی راهکارهای قرآنی تحقق عبودیت در عرصه‌های فردی، اجتماعی و تمدنی است.
سید مهدی سجادی، محمد جواد عنایتی راد، وحیده فخار نوغانی،
دوره ۱۳، شماره ۴۹ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

آیات احتجاج و استدلال با مدّعیان بنوّت الوهی و توحید تثلیثی در نگاه منتقدان اسلام با چالشی معرفتی روبرو است، از نظر آنان شورانگیزی ایمان قدّیسان به تثلیث چنان گنجینه‌ای است که کلید فهم آن حتّی از دسترس کتاب آسمانی قرآن نیز به دور مانده است. نورمن گیسلر نویسنده کتاب «پاسخ به اسلام، هلال در پرتو صلیب» با استناد به برخی آیات پیرامون نفی بنوّت الوهی و توحید تثلیثی، قرآن را متّهم به بدفهمی نموده است. برخی مفسّران و مترجمان نیز بدون توجّه به مقام تخاطب و ظرافت لغوی با وی هم‌‌نظر شده‌اند. یوسف‌علی و رادول از حلقه مترجمان و فخررازی از حلقه مفسّران از این دسته‌اند. در این مقاله دیدگاه گیسلر نقل و تحلیل شده است و با بررسی لغوی، تفسیری، شواهد قرآنی و نیز بررسی منابع مورد استناد وی به نقد دیدگاه وی پرداخته شده است و نتیجه آن رفع اتّهام بدفهمی قرآن کریم نسبت به بنوّت الوهی و توحید تثلیثی است.
 
هادی اسلامی،
دوره ۱۳، شماره ۴۹ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

از دیدگاه قرآن کریم، توحید به عنوان اساسی‌ترین رکن ایمان دارای شئوناتی است که یکی از مهمترین آن توحید در استعانت است. توحید در استعانت در کنار توحید در عبادت، از مباحث مهم در عرصه قرآن پژوهشی است که آیات مختلفی درباره آن نازل شده و مورد بررسی مفسران قرار گرفته است. در این نوشتار بعد از مفهوم‌شناسی توحید در استعانت دلایل آن از دیدگاه قرآن و حدیث بررسی شده است و سپس از آنجایی که تحول اخلاقی و تربیتی انسان به عنوان هدف نزول قرآن کریم و بعثت پیامبراکرم| و امامان معصوم^ بوده است، به بیان اثر تربیتی و اخلاقی توحید در استعانت در کنار توحید در عبادت پرداخته است. هدف نوشتار حاضر معرفی توحید در استعانت و آثار تربیتی آن به عنوان یکی از محوری‌ترین روش‏های تربیتی قرآن است. این نوشتار با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی با بررسی تفسیری آیه: «ایاک نعبد و ایاک نستعین» و در نظر گرفتن وجه اشتراک دیدگاه فریقین پیرامون تفسیر آیه به معرفی آثار تربیتی توحید در استعانت پرداخته است.
 
محمد هادی یداله پور، اصغر زااهدی تیر،
دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

آیه ۶۴  آل‌عمران  بعد از تبیین توحید، بیان انحراف، تهدید و قهر در آیه مباهله، با روش مهرورزانه‌ای به تعامل میان خداباوران بر سه اصل توحید، ربوبیت الهی و  پرهیز از شرک در نظر و عمل تأکید دارد. قرآن در مقابل واقعیت‌های تحریف‌شده در تعالیم پیامبران گذشته با استدلال ایستادگی و اعتقاد به تثلیث و تصلیب و فرزندخواندگی حضرت مسی× را نفی نموده است. بررسی آیه فوق نشان می‌دهد پس از جریان مباهله و عقب‌نشینی بزرگان مسیحیت و قبول جزیه، با خطاب «یا أَهْلَ الْکتَابِ تَعَالَوْا إِلَی کلِمَهٍ سَوَاءٍ بَینَنَا وَ بَینَکمْ» آنان را به گوهر مشترک بین ادیان؛ یعنی توحید و نفی شرک و ربوبیت غیرخدا و تسلیم در برابر حق دعوت نموده است. از این‌رو می‌توان با تکیه بر این آیه، روابط و تعامل سازنده با تأکید بر مشترکات را بنا نهاد و هر آنچه که تخاصم و تحقیر در راه دعوت است را به بنیانی استوار از مبانی مشترک در روابط، به کناری نهاد. از سوی دیگر محتوای این آیه شئونات مختلف زندگی فردی و اجتماعی انسان ـ که با وضع قوانین اجتماعی همراه است ـ را نیز شامل است و بر اثبات مالکیت حقیقی و نفی ربوبیت غیرخدا و زدودن شرک از اندیشه و رفتار و تحقق امت واحده اسلامی دلالت دارد.
 
فریبا صدارت، نیکزاد عیسی زاده، محمود متوسل آرانی،
دوره ۱۵، شماره ۵۹ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

توحید و تثلیث دو مفهوم متضاد به هم وابسته هستند؛ به گونه­ای که اثبات یکی از آنها، ابطال دیگری را به همراه خواهد داشت. تثلیث به معنای کثرت در الوهیت، که دلالت بر سه‌گانه بودن خداوند در عینِ اله واحد بودنِ خدا، عیسی و روح­القدس دارد، از عقاید خاصه غالب مسیحیان به جز فرقههای خاص قرون اخیر از جمله فرقه «شاهدان یهوه» و گروهی از نواندیشان مسیحی می­باشد. عادل تئودوخوری، کشیش لبنانی با رویکرد تأکید بر عقلانیت و در راستای رسیدن به گفتگوی صلح آمیز میان ادیان اسلام و مسیحیت، اقدام به تفسیر قرآن کریم کرده است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ گویی به این مسئله است که این عالم مسیحی، چگونه تقابل بین توحید و تثلیث را در تفسیر آیات مربوطه، تحلیل کرده است. در این راستا با مدل تحلیلی، آیات مربوط به نهی از تثلیث و عدم فرزند داری خداوندبا تکیه بر توحید، در تفسیر عادل تئودورخوری به روش کتابخانه­ای و با استفاده از منابع دسترس، مورد بررسی قرار گرفته و این نتیجه حاصل شده است که تئودورخوری با بررسی تفاسیر مسلمانان در آیات توحیدی و ابراز صریح در ایمان کامل خود به توحید خداوند، برهانی بر توحید الهی ارائه داده است. در عقیده تثلیث نیز او از دسته الهی­دانان مسیحی است که  آموزه مسیحیِ الوهیت عیسی علیه­السلام را شرک دانسته و وی را مظهر تجلی خداوند می­داند نه تجسد خدا. ضمن این که این نتیجه گیری وی، منافاتی با اعتقاد برگرفته مفسران اسلامی از جمله آیهالله طباطبایی و آیه‌الله جوادی آملی ندارد.

 

صفحه 1 از 1     

فصلنامه علمی مطالعات تفسیری Journal of The Holy Quran And Islamic Texts
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 57 queries by YEKTAWEB 4680