[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
مقالات آماده انتشار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نرخ پذیرش
مقالات منتشر شده: 571
نرخ پذیرش: 20.2
نرخ رد: 79.8
..
google scholar
..
سامانه جامع نشریات کشور
..
پرتال نشریات علمی
..
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
..
پایگاه مجلات تخصصی نور
..
بانک اطلاعات نشریات کشور
..
پایگاه برای مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
..
فهرست موضوعی مقالات نشریه
..
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۵ نتیجه برای نادری

حمید نادری قهفرخی، سعید رهایی،
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( زمستان ۱۳۹۱ )
چکیده

آیات ۱۵۰ سوره اعراف و ۹۲ و ۹۳ سوره طه به بیان برخورد تند حضرت موسی× با حضرت هارون× پس از گوساله‌پرست شدن بنی‌اسرائیل می‌پردازد. این آیه حاوی یکی از چالشی‌ترین مسائل مطرح شده در قرآن است. گرچه تاکنون توجیهات زیادی در تحلیل این برخورد ارائه شده است اما به‌نظر می‌رسد این برخورد در راستای بیدار کردن بنی‌اسرائیل انجام یافته است. بن مایه این تحلیل روش عقلایی «به در بگو تا دیوار بشنود» است. این تحلیل افزون بر در نظر گرفتن تمام جوانب این برخورد ازجمله: شخصیت حضرت موسی و هارون، اطلاعات حضرت موسی قبل از بازگشت به میان بنی‌اسرائیل، شخصیت سامری، عکس‌العمل بنی‌اسرائیل در برابر حضرت موسی پس از بازگشت به میان آنان، به سؤالات مطرح شده پیرامون این برخورد به‌خوبی پاسخ می‌دهد و با ظاهر آیات قرآن و عصمت انبیا نیز سازگار است.
ش

حمید نادری،
دوره ۸، شماره ۳۰ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده

سنت امتحان یکی از سنت‌های فراگیر خدای متعال است. این سنت در مورد بنی‌اسرائیل در زمان غیبت حضرت موسی به‌وقوع پیوست. تحلیل قرآنی این موضوع نشان می‌دهد که ایمان ضعیف بنی‌اسرائیل، وجود افراد مفسد در بین آنها و تأثیر فرهنگ مردم مصر بر آنها زمینه‌ای را می‌طلبید تا به‌وسیله سنت امتحان، افزون بر جدایی مومنان خالص از منافقان و مفسدان، رسوبات فرهنگ مردم مصر از اذهان بنی‌اسرائیل پاک شود. این امتحان به‌وسیله تمدید میقات حضرت موسی از سی‌شب به چهل شب و ظاهر شدن مجسمه‌ای از جنس طلا به‌شکل گوساله، توسط سامری انجام شد. بنی‌اسرائیل در جریان این امتحان به‌خاطر عواملی چون عجله کردن، عدم توجه به‌راهنمایی عقل و ضعیف و برکنار کردن حضرت هارون، با روی آوردن به گوساله‌پرستی، دچار انحرافی شدند که از نظر کیفیت، کمیت و زمان وقوع قابل توجه است. با این حال، اقدامات حضرت موسی و توبه بنی‌اسرائیل پیامدهای مثبتی را از این امتحان برجای گذاشت.


حمید نادری، عبدالکریم بهجت‌پور،
دوره ۹، شماره ۳۵ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده

تنها پادشاه زن در قرآن کریم ملکه سبأ است. محققان در تحلیل رفتار این شخصیت با مردمان سبأ دو رویکرد متفاوت دارند؛ از نظر برخی وی فرد مستبدی بوده که با مردم همانند بردگان رفتار می‌کرد و حکومتش باعث رکود جامعه سبأ و رواج خورشیدپرستی شده بود. در مقابل عده‌ای بر این باورند که قرآن کریم هیچ‌گونه انتقادی نسبت به زمامداری ملکه نکرده است، از این‌رو حاکمیت وی مورد تأیید خدای متعال است. بررسی ادله این رویکردها نشان می‌دهد عدم بررسی دقیق آیات مربوط به این بحث، نقطه مشترک هر دو رویکرد است. این در حالی است که نتیجه بررسی این آیات می‌تواند نقش مهمی را در «تحلیل تهدید ملکه سبأ توسط سلیمان×» و در برخی مباحث فقهی چون «نفی استبعاد از مشروعیت جهاد ابتدایی معصومان» و «جواز حکومت زنان» ایفا کند. باید توجه داشت در صورت اثبات رویکرد نخست رفتار ملکه نقشی سلبی در «جواز حکومت زنان» دارد و تهدید سلیمان× در قالب «جهاد دفاعی» قابل تحلیل است اما در صورت اثبات رویکرد دوم با فراهم بودن مقدماتی دیگر می‌توان از این تحقیق در دو بحث فقهی مذکور استفاده کرد. البته تحلیل رفتار ملکه با مردم سبأ نشان می‌دهد ادله رویکرد نخست قوت چندانی ندارد.
 

حمید نادری قهفرخی،
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده

به‌رغم ارائه حدود ۲۶ مصداق برای «کوثر» در تفاسیر مختلف، سید محمدحسین طباطبایی مصداق انحصاری آن را کثرت ذریه پیامبر اکرم| دانسته است. بررسی مستندها نشان می‌دهد این دیدگاه با وجود نقاط مثبت فراوان، نقاط مبهمی نیز دارد. از این‌رو اهمیت علمی تفسیر المیزان و رجوع گسترده محققان به آن، ایجاب می‌کند نقاط مثبت و مبهم این دیدگاه بهطور دقیق تبیین شود. تحلیل این دیدگاه نشان می‌دهد رکن اصلی استدلال علامه طباطبایی ظهور «ابتر» در معنای «فرد بدون نسل» است و با توجه به همین نکته، روایات سبب نزول را تقویت و سایر احتمال‌ها را نفی می‌کند. توجه به صدر و ذیل سوره، توجه به واقعیت خارجی در مصداق‌شناسی «کوثر» و ... جزء نکات مثبت این دیدگاه است؛ اما عدم توجه به واقعیت خارجی در مورد بدون نسل شدن شماتت‌کنندگان پیامبراکرم|، عدم قدرت دفع احتمال‌های رقیب و ... از نقاط مبهم این دیدگاه است.
حمید نادری قهفرخی،
دوره ۱۵، شماره ۵۷ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده

محققان برای آموزه قرآنی «خلود در جهنم» دو معنای «جاودانه» یا «زمان طولانی» را در نظر می‌گیرند. ادله ارائه‌شده نشان می‌دهد هر دو دیدگاه در تحلیل‌های خود به آیه «إِنَّ اللَّهَ لَا یَغْفِرُ أَنْ یُشْرَکَ بِهِ ...» توجه شایسته‌ای نکرده‌اند؛ در حالی‌که به‌نظر می‌رسد از این آیه بتوان برای تعیین دقیق معنای خلود بهره گرفت؛ از این‌رو «ضرورت تبیین دقیق آموزه‌های قرآنی جهت هدایت بندگان» و «امکان‌سنجی به‌کارگیری این آیه در تبیین معنای قرآنی خلود» اهمیت بررسی این مسئله را ثابت می‌کند. بررسی تحلیلی کشف «لمّی» و «إنّی» آیه مورد اشاره نشان می‌دهد گناه شرک در کنار عدم مغفرت خداوند «مقتضی عذابی بی‌نهایت» است. البته با توجه به سایر آیات مشرکان می‌توانند در دنیا با استفاده از «رحمت گسترده خداوند» خود در مقابل این «مقتضی»، «مانع» ایجاد کنند، اما برخی چنین کاری را انجام نمی‌دهند. هم‌چنین با توجه به این آیه «رحمت گسترده و حکمت خداوند» و «امکان اصلاح مشرکان» نمی‌تواند مانعی در برابر این اقتضا باشد؛ از این‌رو عذاب جاودانه برای آنان هماهنگ با این آیه و سایر آموزه‌ها است.

صفحه 1 از 1     

فصلنامه علمی مطالعات تفسیری Journal of The Holy Quran And Islamic Texts
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 50 queries by YEKTAWEB 4680