عبدالهادی مسعودی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۹ )
چکیده
برداشت درست از متون دینی نیازمند فهم روشمند است. مقاله پیشرو، ابتدا راه حل پیشنهادی خود را برای این منظور در قالب یک سیر منطقی و قابل تکرار و الگوده ارائه داده، به آسیبهای ناشی از بیتوجهی به برخی مقتضیات این روش اشاره نموده است. در هر دو بخش، نمونههایی از متن احادیث، استخراج و عرضه میگردد. در بخش نخست، سه مرحله برای برداشت روشمند عنوان و تبیین شده است. مرحله اول: احراز متن یعنی اطمینان از حدیث بودن و صحت متن؛ مرحله دوم: فهم متن بهمعنای برداشت ابتدایی و درک منطوق کلام در دو قسمت مفردات و ترکیبات حدیث و مرحله سوم: فهم مقصود، از طریق توجه به بافت و زمینه و نیز تشکیل خانواده حدیث است.
در بخش دوم به عوامل مؤثر در برداشتهای نادرست از حدیث اشاره کرده و برخی از آسیبهای جدی در این عرصه در دو بخش زمینههای اختیاری و غیراختیاری همراه نمونه توضیح داده شده است.
محمد اسحاق مسعودی، ابراهیم کلانتری،
دوره ۲، شماره ۶ - ( تابستان ۱۳۹۰ )
چکیده
بسیاری از کشورهای پیشرفته، مدعی قانونگرایی و حاکمیت قانون بوده، رسانههای تبلیغاتی آنان نیز، با روشهای گوناگون به تلقین و تبلیغ این ادعا پرداختهاند. اگرچه، شناخت و تعیین قوانینی که دارای قابلیت اداره و هدایت جامعه بشری به سعادت و رفاه باشند، موضوعی مهم درخور بررسیای است، نیاز انسانها در حیات اجتماعی به قانون جاذبه و زیبایی خاصی به واژه قانونگرایی بخشیده است.
این مقاله پس از بررسی چیستی قانون، به بیان قوانین معتبر و لازمالاتباع از نظر امام علی× پرداخته است. بهنظر آن حضرت، احکام کلی عقلی، قوانین الهی برگرفته از کتاب و سنت معصومان^ و سنتهای خوب گذشتگان میتواند به منزله قانون مطرح شود.
حاکمان درصورتی قانونگرا خواهند بود که با تمام توان در راستای حاکمیتبخشیدن به قانون و اصلاح جامعه در پرتو آن بکوشند و در راه تحقق عدالت همهجانبه همت نمایند.