۴ نتیجه برای علوی مهر
حسین علوی مهر، محسن خوش فر، حسن حسنزاده،
دوره ۴، شماره ۱۶ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده
آیۀ «إِلَی رَ بِّهَا نَاظِرَهٌ» از جمله آیات مورد اختلاف مفسران اشاعره، معتزله و امامیه میباشد. در این آیه شریفه چیستی معنای واژههای «الی» و «ناظره» مورد دقت مفسران قرار گرفته است. این آیه با عطف توجه به واژه «ناظره»، یکی از مستندات قائلین به جواز رؤیت خداوند از جمله اشاعره میباشد. مفسرین امامیه ضمن تبیین معنای صحیح آیه، قول اشاعره را نادرست اعلام کردهاند اما خود در بیان معنای آیه دچار اختلاف شدهاند. این مقاله بیانگر آن است که تفسیر صحیح آیه «نعمت الهی را انتظار میکشند» میباشد و تفسیر آیه به «رؤیت قلبی پروردگار» ناصحیح است. همچنین برخلاف نظر مشهورِ مفسران که معتقدند «الی» در این آیه حرف جاره است، نظر قویتر و صحیحتر آن است که «الی» اسم و به معنای «نعمت» میباشد.
حسین علوی مهر، شبیر فصیحی،
دوره ۶، شماره ۲۱ - ( بهار ۱۳۹۴ )
چکیده
اندیشه حکومت جهانی، توجه بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده است؛ آنچه در این راستا قابل توجه است، بررسی تطبیقی حکومت جهانی از منظر قرآن و روایات از نگاه مفسران فریقین است. قرآن کریم و به تبع آن روایات، فراگیری حکومت صالحان و مستضعفان و غلبه دین اسلام بر سایر ادیان را بیان نموده است. دانشمندان فریقین ضمن اشتراک در اصل حکومت جهانی و در عین پذیرش کبرای مسئله، از حیث صغروی، اتفاق نظر ندارند. این مقاله سعی کرده است حکومت جهانی را با توجه به آیات اظهار و غلبه به صورت تطبیقی مورد بررسی قرار دهد. با توجه به آیات اظهار و غلبه و روایات تفسیری، افزون بر ضرورت تحقق حکومت جهانی، تحقق پذیری آن توسط منجی عالم حضرت مهدی# به دست میآید و نیز در روز غلبه اسلام بر تمام ادیان، برهان و استدلال عرضه میشود؛ تحقق پذیرش، مصداق «طوعاً» بوده و در این هنگام غلبه فرهنگی صورت میگیرد و در صورت انکار، نوبت به «کرهاً» و غلبه نظامی خواهد رسید.
حسین علوی مهر، سید حسن عابدیان، علی دوازده امامی مطلق،
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
جهاد یکی از فروع دین است که در مدینه واجب شده است و قرآن کریم مسلمانان را بر پاسداشت جهاد توصیه نموده و تخلّف از آن را نکوهیده است. این پژوهش در صدد است تا بررسی تفسیری آیات قرآن کریم با موضوع جهاد که در مکه نازل شده را استخراج نماید و ضمن معناشناسی آنها با توجه به تاریخ نزول آیات، مبنایی به دست دهد که سیر تاریخی نزول قرآن کریم، با مفاهیم بلند جهاد در مکه سازگار باشد. نتیجه تحقیق بر آن است که آمدن مفهوم جهاد در آیات مکّی، تنها برای ایجاد آمادگی برای مسلمانان بوده و جنبه زمینهچینی و دلگرمی داشته و به نوعی خبر از آیندهای میدهد که در مدینه به وقوع خواهد پیوست.
حسین علوی مهر، صدیقه پروان،
دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
«برهان رب» از موضوعات مطرح در قصه حضرت یوسف و یکی از عبارتهای مورد مناقشه در قرآن کریم است که مفسران، اظهارنظرهای گوناگونی درباره آن ارائه دادهاند. برخی از مفسران مشاهده ناظر بیرونی را بهعنوان «برهان رب» دانستهاند که برگرفته از روایات مجعول و دور از شأن مقام نبوت و عصمت حضرت یوسف است. دیگر مفسران امداد غیبی، مشاهده جمال الهی و عصمت را به عنوان «برهان رب» معرفی کردهاند. از میان نظرهای متعدد ارائهشده، این نظرها پرتکرارترین و قابله عرضهترین آنهاست؛ پژوهش حاضر در صدد است تا «عصمت» ـ بهعنوان مهمترین نظر مطرحشده از سوی اکثر مفسران خاصه ـ را به تفصیل مورد نقد و بررسی قرار دهد. بر این پایه با استفاده از شواهد و قرائن عقلی و نقلی، ادلۀ دیدگاههای بالا ناکافی هستند و «برهان رب» نور هدایت و توفیق است.