۴ نتیجه برای دیاری بیدگلی
محمد تقی دیاری بیدگلی،
دوره ۲، شماره ۶ - ( تابستان ۱۳۹۰ )
چکیده
دانش تفسیر و روش تفسیر روایی، همزاد با قرآن و پیشینهای به قدمت نزول آن دارد؛ اما روایات تفسیری، همچون دیگر روایات، در گذر تاریخ با آسیبهایی روبهرو شده است؛ بخشی از روایات و مجموعههای تفسیری در اثر حوادث روزگار از بین رفته، و در دسترس ما نیستند؛ برخی از تفاسیر نقلی موجود نیز، به آفت حذف یا ضعف اسانید دچار شده، و برخی نیز به ضعفهای محتوایی مبتلا گشتهاند.
این مقاله بر آن است ضمن شناسایی مهمّترین آسیبها، به اختصار میزان تأثیر هریک از آنها در فهم آیات قرآنی را براساس اختلاف دیدگاههای مفسّران و قرآنپژوهان اسلامی بررسی و ارائه نماید.
مهمّترین آسیبهای روایات تفسیری را میتوان در حذف اسانید، وضع حدیث، ورود اسرائیلیات، پدیده غلوّ و غالیان، نقل به معنا و اختلاف قرائات دانست.
محمدتقی دیاری بیدگلی، سید محمد تقی موسوی کراماتی،
دوره ۲، شماره ۸ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده
آنچه در این مقاله به آن پرداخته شده، جستاری گذرا بر سیر تاریخی تفسیر علمی است که تلاش شده تا با ارائه فرایند تاریخی شکلگیری و تکثر انواع اندیشههای مربوط به اعجاز علمی، روشهای بهکار گرفته شده در آن مورد تحلیل و بازشناسی قرار گیرد تا در پرتو آن زمینهای برای معرفتشناختی هر چه بهتر روش فهم معارف قرآنی فراهم آید.
با تقسیم ادوار تاریخی اعجاز علمی به چهار دوره: تکوین، تدوین، ترویج و تنقیح؛ روشهای بهکار گرفته شده در سه مکتب: غزالی، طبرسی و طنطاوی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت روش مکتب طبرسی در تعامل با اعجاز علمی قرآن به عنوان بهترین روش معرفی شده است.
عصمت نیّری، ابوالحسن بارانی، محمدتقی دیاری بیدگلی،
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده
آیات متعددی از قرآن کریم بر اصل رجعت دلالت میکند. یکی از آیاتی که در آن به خروج «دابه الارض» اشاره شده است، آیه ۸۲ نمل است. واژه «دابه» از نظر معنا، جنبندهای است که قابل اطلاق بر انسان و غیر انسان است. درباره چیستی «جنبنده زمینی» و چگونگی برنامه و رسالت او، قرآن بهصورت اجمال چنین میفرماید که: موجود متحرک و جنبندهای است که خدا او را در آستانه رستاخیز، از زمین ظاهر میسازد. او با مردم سخن میگوید و سخنش این است که مردم به آیات خدا ایمان نمیآورند. با توجه به سیاق آیه و آنچه از روایات استفاده میشود، خروج «دابّه الأرض»، از جمله رویدادهایی است که بهعنوان نشانههای قیامت، از آن یاد شده است و به یقین این رویداد، پیش از برپایی قیامت خواهد بود. این امر جز رجعت نمیتواند چیز دیگری باشد. روایات فراوانی نیز بر این مطلب دلالت میکند.
محمدتقی دیاری بیدگلی، سعید مرادی کیاسرائی،
دوره ۹، شماره ۳۶ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
یکی از ایرادهای برخی از معارضان و منتقدان به قرآن این است که در قرآن، در مورد برخی اشخاص و گروهها تصریح به الفاظ قبیح شده و آنان با نامهای زشت و ناپسند مانند: «أبله، نادان، فاسق، بیشعور، حیوان، نجس و ...» مورد خطاب و عتاب قرار گرفتهاند؛ در حالیکه با استناد به آیاتی مانند: «وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً»، «وَ لا تَسُبُّوا الَّذینَ یَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّه ...» عدم صحّت این مطلب و اینکه از اختصاصهای قرآن کریم، عدم تصریح به الفاظ قبیح است، تا جایی که خدای متعال در بیان بسیاری از مسائل، بهمنظور رعایت ادب به عملی که طبع بشر از ذکر آن امتناع دارد، تصریح نمیکند، ازقبیل: مباشرت، مراوده، إفضاء، إتیان و ...، چراکه دعوت قرآن بر پایه ادب و استدلال منطقی استوار است و اشکال این دست از مغرضان به فهم خودشان بر میگردد.