۴ نتیجه برای بابایی
محمدحسن سراج صادقی، علی اکبر بابایی،
دوره ۳، شماره ۹ - ( بهار ۱۳۹۱ )
چکیده
پایان بخش ۷۱ آیه قرآن کریم با دو اسم «غفور» و «رحیم» است. این مقاله پس از معناشناسی این دو واژه و بررسی آیات حاوی آن و با در نظر گرفتن ترتیب نزول سورهها و توسیع معنایی در واژه ذنب به این نتیجه دست مییابد که ترتیب «الغفور الرحیم» دارای غرض هدایتی مشترک در این آیات است و آن «رفع نگرانی از آثار گناهان» میباشد.
اما در آیه دوم سوره سبأ، تنها آیهای که این اسما به ترتیب «الرحیم الغفور» آمده است، دارای غرض هدایتی دیگری است که آن رحمت الهی در پوشاندن برخی چیزها با وارد کردن آنها در خاک یا خارج نمودن از جو میباشد. بررسی عملکرد تفاسیر در باره این بحث بیانگر آن است که هیچ تفسیری به بررسی غرض هدایتی مشترک و تفاوت این دو دسته آیات نپرداخته است.
حمیدرضا حاجی بابایی،
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده
هدف مقاله حاضر بررسی فلسفه وجودی آزمایش الهی و نقش آن بهعنوان یک راهبرد تربیتی در آیات قرآن است. برای تحقق هدف، باید انسانشناختی، هستیشناختی و رابطه مفهومی آنها در آیات قرآن بررسی شود تا بر اساس تحلیل محتوا و استنتاج به تعریف تربیت و اصول آن دست یافت و از ملاکها و معیارهای رسیدن به این هدف به عنوان راهبرد تربیتی استفاده کرد. بر اساس این تحلیل رابطه انسان و خداوند رابطه ربوبی است، خداوند انسان را آفریده و هدفی را برای او تعیین نموده است که از طریق رابطه ربوبی انجام میپذیرد؛ یعنی بر اساس شناختی که از ربوبیت خدا و مربوبیت انسان حاصل میگردد که همان تربیت، بایدها و نبایدهایی است که در قالب تکلیف و هدایت تشریعی قرار میگیرد و بر اساس این تکلیف و هدایت، استعدادهای نهفته انسان به فعلیت میرسد و قابلیت ثواب و عقاب پیدا میکند. آزمایش الهی سنتی حتمی، قطعی، همگانی و دارای مراتب است و استعدادهای نهفته و بالقوه، معیار لیاقت و شایستگی نیستند بلکه باید بر اساس آزمایش الهی به فعلیت برسند. با این توصیف هدف و فلسفه آزمایش الهی رساندن انسان به قرب الهی؛ یعنی مربوبیت و عبودیت عبد بر اساس راهبرد تربیتی است.
حمیدرضا حاجی بابایی،
دوره ۸، شماره ۳۱ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله آرامش توحیدی در خانواده بهعنوان یک راهبرد تربیتی در قرآن بررسی گردیده است. در آیات قرآن هدف از تشکیل خانواده آرامش معرفی شده است و خدای متعال آینه تمامنما، واقعی و انحصاری آرامش است. انسان در جستجوی گمشده خویش بهسوی او شتافته و آرام میگیرد. آرامش این نماد کمال از طریق حکمت تحقق مییابد. آنگاه که تزکیه و تعلیم صبغه بینشی و بصیرتی پیدا کند، آرامش با معرفت توحیدی تجلی و در قلب و رفتار انسان به نمایش در میآید. قرآن کریم راهبرد تربیتی خانواده ـ یکی از هنرهای تربیتی هنرکده هستی ـ را در سیمای آفاقی و انفسی به نمایش گذاشته است. رمز این هنرنمایی، تربیت از طریق معرفت به هستی و آرامش در خانواده است؛ زیرا تربیت هدف اصلی خلقت است. در این تصویرپردازی همه راهبردها به راهبرد کلان توحید معرفتی و ربوبی منتهی میگردد و راهبرد تربیتی خانواده راهبردی مقدس از راهبرد کلان و بیانگر هدفدار بودن آفرینش است که نتیجه کاربردی آن توجه دادن به نقش قرآن در آرامش فردی و اجتماعی است
حمیدرضا حاجی بابایی، خانم سیده فیروزه نورالدینی،
دوره ۱۴، شماره ۵۳ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
ازجمله شبهات مطرحِ ناظر به روح کلی حاکم بر آیات قرآن کریم، سیطره تفکر پدرسالاری در آیات اجتماعی است. یکی از مدخلهای دایرهالمعارف لیدن که به این موضوع پرداخته، مدخل «پدرسالاری» اثر محمد بامیه، نویسنده و پژوهشگر در حوزه اسلام است. وی با هدف کشف دیدگاه قرآن مجید درباره پدرسالاری، اشارات قرآن به پدرسالاری را به سه موضوعِ نقشهای اقتدار پدرسالارانه در مناسبات عادی اجتماعی، پدر به منزله شخصیت دینی آرمانی و صفات پدرسالارانه و الوهیت تقسیم میکند و با استناد به آیات قرآن و برخی منابع، نظراتی را در این سه بخش مطرح مینماید. پژوهش حاضر با هدف نقد چنین باورداشتی، به تبیین دیدگاه حقیقی قرآن نسبت به پدرسالاری، میپردازد. یافتهها حاکی است برتری و تبعیت محض که دو مؤلفه اصلی پدرسالاری در نگاه غربی است، در قرآن و اسلام جایگاهی ندارد و اسلام نسبت به مدیریت پدر در خانواده، دیدگاه مستقلی دارد که با توجه به دو مفهوم قوامیت و ولایت شکل میگیرد؛ در نتیجه مشخص میشود در مدخل مذکور علیرغم وجود برخی گزارشهای صحیح، ادعاهای نادرستی، مانند مطلوب بودن پدرسالاری در قرآن کریم مطرح شده است که با استناد به آموزههای وحیانی رد میشود و مدخل مذکور به دلیل وجود اشکالهایی مانند برداشتهای سطحی و نادرست از آیات، خلط مبحث و عدماستفاده مکفی از منابع معتبر اسلامی، دچار ضعف علمی است.