:: دوره 8، شماره 29 - ( بهار 1396 ) ::
جلد 8 شماره 29 صفحات 90-75 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی دیدگاه مفسران فریقین درباره مصداق «ملک عظیم»
حامد دژآباد* 1، مهدی فرامرزی2
1- دانشگاه تهران ، h.dejabad@ut.ac.ir
2- دانشگاه تهران
چکیده:   (3722 مشاهده)

خدای متعال در آیاتی از جمله آیه 54 نساء، نعمت‌هایی را که از روی فضل به آل‌ابراهیم× عطا نموده، یادآور می‌شود. خدا در آیه یادشده بیان می‌دارد که کتاب، حکمت و ملک عظیمی را به آل‌ابراهیم عطا نموده است. مفسران فریقین معانی یا مصادیق متعددی را برای ملک عظیم ذکر نموده‌اند که در برخی از این معانی با یکدیگر اختلاف‌نظر دارند. روایات فریقین نیز معانی متعددی را برای ملک عظیم بیان کرده‌اند که در این رابطه روایات اهل سنت در بیان این معنا با یکدیگر اختلاف‌نظر زیادی دارند اما روایات شیعی در بیان معنای ملک عظیم همسو و هم مضمون هستند و با یکدیگر اختلافی ندارند. این مقاله به بررسی تطبیقی روایات و دیدگاه مفسران فریقین و دلایل درون‌متنی و برون‌متنی آنان در مورد مصداق ملک عظیم می‌پردازد و در پایان با توجه به سایر آیات و روایات نتیجه می‌گیرد که معنای ملک عظیمی که خدا آن را به آل‌ابراهیم× عطا نموده، امامت و به‌عبارت دیگر ولایت تکوینی از سوی خدای سبحان است.

واژه‌های کلیدی: آیه 54 نساء، تفسیر تطبیقی، ملک عظیم، آل‌ابراهیم
متن کامل [PDF 263 kb]   (1061 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/6/2 | پذیرش: 1395/1/18 | انتشار: 1396/3/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 29 - ( بهار 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها