:: دوره 8، شماره 29 - ( بهار 1396 ) ::
جلد 8 شماره 29 صفحات 38-19 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تفسیری سیر تعامل پیامبراکرم| با اهل کتاب در مکه
امیر احمدنژاد* 1، زهرا کلباسی2
1- دانشگاه اصفهان ، amirahmadnezhad@hotmail.com
2- دانشگاه اصفهان
چکیده:   (3925 مشاهده)

روایتگری آیات وحی از دوران رسالت پیامبر در مکه و قراین متقن تاریخی، جملگی بر حضور اهل کتاب در مکه و تعامل پیوسته آنان با پیامبر و مسلمانان گواهی می‌دهد. تعاملی که با تجلیل از اهل کتاب آغازگشته، به سؤال‌های آنان پاسخ درخور داده و حتی مرجعیت علمی ایشان در بازگویی سرگذشت مردمان پیشین را پذیرفته است، اما در همان نیمه نخست دوران نزول وحی در مکه، به چند دستگی اهل کتاب و اختلاف و تردید آنان در فهم تورات اشاره کرده و گروهی را با تندترین بیان نقد نموده است. نقدی که در گذر سال‌ها با تیره‌شدن روابط این دو قطب توحیدی افزایش یافته و به تناسب آن از آیات تجلیل کاسته شده، چنان‌که در آخرین فقرات وحی که فضای مجادله میان مسلمانان و اهل کتاب شکل گرفته، امتِ پیامبر فرمان یافته‌اند تا از جدال با دشمنان موحد خود اعراض نمایند، با این همه نگاه قرآن به تعاملات میان این دو قطب توحیدی در سراسر سال‌های رسالت پیامبر در مکه مثبت بوده و آن‌گونه که با تجلیل از مؤمنان دیگر ادیان آغاز گردیده با فرمان مسلمانان به جدال احسن و تکیه بر مشترکات با اهل کتاب خاتمه یافته است.

واژه‌های کلیدی: آیات تاریخی، تفسیر تاریخی، اهل کتاب، روابط با اهل کتاب
متن کامل [PDF 327 kb]   (992 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/9/1 | پذیرش: 1394/6/5 | انتشار: 1396/3/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 29 - ( بهار 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها