:: دوره 7، شماره 26 - ( تابستان 1395 ) ::
جلد 7 شماره 26 صفحات 98-75 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی برداشت‌های تفسیری علامه‌طباطبایی درباره آیات مربوط به لوح محفوظ
محمدعلی وطن‌دوست* 1، سید مرتضی حسینی شاهرودی2
1- دانشگاه فردوسی مشهد ، mohammadali669@gmail.com
2- دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (3195 مشاهده)

این مقاله کوشیده است تا با رویکردی تفسیری ـ ‌روایی، برداشت‌های تفسیری علامه ‌طباطبایی درباره لوح محفوظ و موارد مرتبط با آن مانند خزائن الهی و برخی از وی‍ژگی‌های لوح محفوظ مانند اتصاف آن به حکیم بودن را مورد بررسی قرار دهد. به شهادت آیات و روایات، محفوظ بودن لوح، به‌معنای مصونیت حقیقت ماورایی قرآن از دستبرد و مسّ و شهود نامحرمان درگاه الهی است و به‌معنای محفوظ بودن آن از تغییر نیست. همچنین صفت «حکیم» در آیه 3 و 4 زخرف، به مرتبه لوح محفوظ ارتباطی ندارد، بلکه وصف همین قرآنی است که به زبان عربی نازل گشته است و همچنین عبارت «مفاتح الغیب» که در صدر آیه 59 انعام آمده است جمع مفتاح به‌معنای کلید بوده و میان مفاتح الغیب در صدر آیه و کتاب مبین در ذیل آیه دوگانگی وجود ندارد، بلکه براساس شواهد قرآنی و روایی می‌توان صدر آیه را اجمالِ تفصیلی دانست که در ذیل آن آمده است.

واژه‌های کلیدی: لوح محفوظ، أمّ‌الکتاب، کتاب مرقوم، کتاب مبین، کتاب مکنون
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/2/1 | پذیرش: 1394/10/10 | انتشار: 1396/2/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 26 - ( تابستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها