:: زمستان ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه مقایسه ای اقشعرار اهل خشیت در قرآن و لرز موسیقیایی
محمد جواد دانیالی* 1، علی اسماعیلی ایولی2 ، اعظم ابراهیمی2
1- هیئت علمی دانشگاه سمنان ، mjdaniali@semnan.ac.ir
2- هیئت علمی دانشگاه سمنان
چکیده:   (124 مشاهده)
قرآن «اقشعرار» یا «لرزش بدن» مومنان در هنگام مواجه شدن با آیات قرآن را یکی از ویژگی­های قرآن و نشانه­ای از هدایت الهی معرفی کرده است. ایمان حالتی معنوی و لرزش بدن و پدیده های همبسته با آن همگی مادی هستند. به همین دلیل تحقیق بر این پدیده، راهی برای کشف روزنه­هایی از ارتباط عمیقی میان ماده و معنا می­گشاید. با وجود اشاره مستقیم قرآن به این حالت تجربی توجه چندانی به ویژگی­ها، علل و فرایندهای به وجود آمدن آن نشده است. این درحالی است که در علم زیبایی­شناسیِ موسیقی به لرزی ناشی از برخی فرازهای عمیق و لذت بخش موسیقی اشاره شده و تحقیقات تجربی مفصلی درارتباط با شناسایی ویژگی­ها، علل و چگونگی به وجود آمدن این لرز انجام شده است. مطالعه حاضر به روش مقایسه ای مباحث قرآنی و تفسیری در خصوص «اقشعرار» را با گزیده ای از نتایج تحقیقات تجربی بر پدیده لرز موسیقیایی تطبیق داده است. در نتیجه ضمن شناسایی وجوه شباهت و تفاوت این دو پدیده و استفاده از ویژگی های هریک در شناسایی دقیق­تر پدیده مشابه، فهمیده شده است که هرچند این دو پدیده عینا یکسان نیستند اما اشتراک به گونه ای است که حقیقت واحد و یگانه هر دو حالت در ویژگی­ها، اسباب و فرایندهای شکل­ گیری آشکار است و تمایز آنها در شدت و ضعف و عمق و سطح قابل تبیین است.
 
واژه‌های کلیدی: اقشعرار، لرز موسیقیایی، اثر تجربی قرآن بر بدن.، لرزش بدن
متن کامل [DOCX 54 kb]   (1 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/3/21 | پذیرش: 1402/10/5


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها