:: دوره 13، شماره 52 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 13 شماره 52 صفحات 66-49 برگشت به فهرست نسخه ها
نقد و بررسی وجوه تفسیری آیه هفتم سوره ضحی
زهرا دشن1 ، کامران اویسی* 2
1- دانشگاه معارف
2- دانشگاه معارف ، oveysi@maaref.ac.ir
چکیده:   (464 مشاهده)
از آنجا که در تفسیر سوره ضحی و آیه هفتم آن، همّت مفسران شیعه و سنی در شناخت مفهوم واژه «ضالاًّ» معطوف گردیده، این نوشتار به روش توصیفی ـ تحلیلی وجوه تفسیری آن را بررسی نموده است. بر پایه این تحقیق تعبیر نمودن از «ضالاًّ» به جهالت تجاری یا گم‌شدن در کودکی به سبب عدم هماهنگی با نظام ساختاری سوره و مخالفت با مبانی کلامی عصمت پیامبر| پیش از بعثت پذیرفته نیست. تعبیر به رهابودنِ پیامبر پیش از بعثت و دستگیری از او پس از بعثت، گرچه نوعی امتنان از سوی خدا را می‌رساند، اما لازمه آن، قائل به مشرک بودن ایشان قبل از پیامبری است که اغلب مفسران فریقین بدان ملتزم نیستند. دیدگاه تفسیری دوری پیامبر| از گمراهان زمان خویش و وجه تفسیری عدم طمع پیامبر نسبت به نبوت نیز با توجه به عدم سازواری آنها با معنای لغوی «ضالّ» قابل قبول نیست. بنابر این عدم شناخت منزلت پیامبر قبل از بعثت و سپس هدایت مردم در پس از بعثت با بیان الهی درباره بزرگی منزلت او کم ‌اشکال‌ترین وجه تفسیری از آیه مورد بحث است.
 
شماره‌ی مقاله: 3
واژه‌های کلیدی: آیه 7 ضحی، تفسیر کلامی، ضالاًّ، نسبت ضلالت به پیامبر، عصمت انبیاء.
متن کامل [PDF 277 kb]   (307 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/1/16 | پذیرش: 1401/12/8 | انتشار: 1401/12/8


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 52 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها