:: دوره 12، شماره 47 - ( پاییز 1400 ) ::
جلد 12 شماره 47 صفحات 180-165 برگشت به فهرست نسخه ها
رهیافت تفسیری به آیه 51 توبه با تاکید بر دیدگاه مفسران فریقین
هادی رزاقی هریکنده‌ئی*
دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل ، razaghi@nit.ac.ir
چکیده:   (1381 مشاهده)
جریان‌های فکری مختلفی در جهان اسلام قرآن کریم را کانون توجه خویش قرار داده و برخی با توجه به ظاهر آیات و قابلیت چندوجهی بودن آن، زمینه را برای برگزیدن و تفسیر آیات به نفع خویش فراهم ساخته‌اند که از جمله آن آیات آیه «قُلْ لَنْ یُصِیبَنا ...» است. اهل‌سنت در تفسیر این آیه به دو دسته تقسیم شده‌اند. اکثر مفسران اهل‌تسنن معتقدند آیه راجع به احاطه علم و اراده خداست که همه‌چیز را نوشته شده در لوح محفوظ معرفی می‌کند. در مقابل مفسران اندکی از اهل‌تسنن ازجمله میبدی و فخر رازی؛ با استناد به ظاهر آیه چنین پنداشته‌اند که این آیه با جهان مبتنی بر اسباب و مسببات و انسان متکی بر اختیار و اراده ناسازگار است. ازاین‌رو پژوهش حاضر بر آن است تا با اتکاء به تفاسیر شیعه، این قول را استوار سازد که این آیه هیچ‌ دلالتی بر جبر نداشته و با اصل آزادی اراده و اختیار انسان نیز منافات ندارد و این انسان است که می‌تواند با قوه اراده و اختیار راه سعادت و کمال را بپیماید.
واژه‌های کلیدی: آیه 51 توبه، جبر، اختیار، میبدی، فخر رازی.
متن کامل [PDF 288 kb]   (532 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/2/25 | پذیرش: 1399/8/10 | انتشار: 1400/4/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 47 - ( پاییز 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها