:: دوره 13، شماره 49 - ( بهار 1401 ) ::
جلد 13 شماره 49 صفحات 210-185 برگشت به فهرست نسخه ها
نقد و بررسی خوانش‌های موجود از مراحل خلقت انسان در قرآن کریم
فرزانه روحانی مشهدی*
دانشگاه شهید بهشتی ، f_rohani@sbu.ac.ir
چکیده:   (1703 مشاهده)
پژوهش‌های متعددی برای بررسی سازگاری یا تعارض قرآن با نظریه تکامل صورت گرفته که به نواقصی در روش دچار هستند و جامعیّت آنها را نسبت به آیات مرتبط و همچنین دقّت روش آنها را در تحلیل متناسب با بافت قرآن با تردید همراه می‌سازد. این پژوهش با نگاهی جامع به تمام آیات مرتبط و دسته‌بندی آن، بر آیات منشأ و مراحل خلقت انسان تمرکز دارد. پس از استخراج مراحل خلقت و استنباط ترتیب منطقی این مراحل از آیات، خوانش‌های موجود از مراحل خلقت انسان با تکیه بر سیاق و بافت آیات قرآنی تحلیل و ارزیابی آن روشن می‌گردد، عدم تصریح قرآن بر نحوه گذار از مرحله خاکی به مرحله انسانی، عامل پیدایش خوانش‌های سه‌گانه است. همچنین عدم توجه محققان به سبک دوگانه قرآن کریم در وصف رویدادهای جهان که گاه از منظر طبیعی ـ خلقی بیانی واقعی دارد و گاه از منظر ملکوتی ـ امری، با بیانی نمادین همراه است، سبب خوانش پیدایش اعجازین نوع انسان شده است. در نهایت تحلیل سیاق سوره سجده که تلفیقی از هر دو منظر است، نشان می‌دهد تنها خوانش پیدایش نوع تکاملی ممکن است و خوانش پیدایش نوع اعجازین با ترتیب منطقی مذکور در این سیاق سازگار نیست.
شماره‌ی مقاله: 10
واژه‌های کلیدی: سوره سجده، تفسیر علمی، خلقت انسان، نظریه تکامل، قرآن و علم، معجزه.
متن کامل [PDF 534 kb]   (427 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/12/4 | پذیرش: 1399/11/19 | انتشار: 1401/1/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 49 - ( بهار 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها