:: دوره 3، شماره 11 - ( پاییز 1391 ) ::
جلد 3 شماره 11 صفحات 128-109 برگشت به فهرست نسخه ها
مبانی و پیش‌فرض‌های رویکرد تفسیر ترتیب نزولی قرآن
ایوب اکرمی* 1، سید محمد مرتضوی2
1- دانشجوی دکتری قرآن و متون اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد ، akrami-a@um.ac.ir
2- گروه معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (1914 مشاهده)
از جمله سبک‌های تفسیری نوپدید، تفسیر قرآن به ترتیب نزول است. درخصوص اعتبار و روایی این روش و پیامدهای آن، داوری‌هایی شده است. بخش عمده‌ای از این داوری‌ها مربوط به پذیرش وجود یا عدم وجود مبانی و پیش‌فرض‌های محکم در باره این روش است. تدریجی بودن نزول قرآن و تناسب آن با روش تفسیر نزولی، توقیفی بودن ترتیب نزول به استناد مصحف امام علی×، اجتهادی بودن ترتیب کنونی، سازگاری تفسیر موضوعی با ترتیب نزول و امکان تعیین ترتیب نزول به استناد روایات ترتیب نزول، به عنوان پیش فرض‌های اصلی این روش مطرح است. درباره فواید ادعایی این روش و مبانی و پیش‌فرض‌های آن نقدهایی انجام یافته است. اگرچه برخی از ایرادهای مربوط به فواید این روش، به‌جا و صحیح است؛ اما بخش عمده‌ای از ایرادهای مربوط به مبانی و پیش‌فرض‌های روش مزبور، وارد نبوده و قابل نقد است؛ چنانکه بدون پذیرش این پیش فرض‌ها، اقدام به تفسیر ترتیب نزولی، موجه نیست.
واژه‌های کلیدی: نزول تدریجی، ترتیب نزول، تفسیری ترتیبی، تفسیر نزولی
متن کامل [PDF 5594 kb]   (512 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1391/2/25 | پذیرش: 1391/6/8 | انتشار: 1398/9/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 11 - ( پاییز 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها