:: دوره 8، شماره 30 - ( تابستان 1396 ) ::
جلد 8 شماره 30 صفحات 128-111 برگشت به فهرست نسخه ها
گستره مفهوم «جهاد به مثابه قتال» در اندیشه سید قطب و علامه طباطبایی
یوسف نجفی* 1، حمزه علی بهرامی2
1- دانشگاه اصفهان ، irannajafi17@yahoo.com
2- دانشگاه اصفهان
چکیده:   (4033 مشاهده)

ابلاغ وحی و دعوت به پذیرش آن، دو محور اصلی وظیفه انبیاء است. در باره تمسک پیامبران به جهاد در راستای انجام وظیفه خود، دو دسته آیه وجود دارد؛ دسته‌ای به مبارزه و جهاد ابتدایی دعوت می‌کند و دسته‌ای دیگر عدم اکراه و پذیرش دین توسط مخالفان را توصیه می‌نماید. مفسران در حل تعارض آیات جهاد پاسخ‌های متفاوتی داده‌اند. مقاله حاضر به‌دنبال توصیف، تبیین و تحلیل انتقادی آراء دو مفسر معاصر سید قطب و علامه طباطبایی در این زمینه است. نتیجه مقاله آن است که سید قطب به کمک نظریه مرحله‌ای بودن آیات، در حل این تهافت ظاهری کوشیده است و جهاد را نوعی مبارزه انقلابی با هدف نابودی نظام‌های بشری و استقرار حاکمیت خدا بر زمین دانسته و به جهاد ابتدایی معتقد شده است؛ علامه طباطبایی با پذیرش عدم اکراه در دین، آیات جهاد را از محکمات قرآن دانسته و به حل این تعارض پرداخته است.

واژه‌های کلیدی: آیات جهاد، جهاد دفاعی، جهاد ابتدایی، سید قطب، علامه طباطبایی
متن کامل [PDF 271 kb]   (1362 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/6/9 | پذیرش: 1395/2/29 | انتشار: 1396/4/21


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 30 - ( تابستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها