:: دوره 12، شماره 47 - ( پاییز 1400 ) ::
جلد 12 شماره 47 صفحات 250-229 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی دیدگاه محمد شحرور در تفسیر نواندیشانه او
شیرین رجب زاده1 ، مهرداد عباسی* 2، محمدعلی ایازی1
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات ، abbasimehrdad@yahoo.com
چکیده:   (1384 مشاهده)
محمد شحرور نواندیش معاصری است که با ارائه نظریات خاص و غیر متعارف درباره قرآن و تفسیر آن، با شکستن اصطلاحات سنتّی و با هدف سازگاری دین و تجدّد به نظریه‌پردازی و تفسیر نواندیشانه از قرآن دست‌یازیده است. وی با تکیه بر قواعدِ عدم ترادف واژگان قرآن، عطف نسق و قاعده تعریف و تنکیر؛ تعاریف جدیدی در تفسیر اصطلاحات «الکتاب»، «رسالت» و «نبوت»، «أُمُّ الکتاب»، «القرآن»، «السّبع المثانی» و «تفصیل الکتاب» ارائه می‌دهد. در دیدگاه سنتّی آیات به محکم و متشابه تقسیم می‌شود، ولی شحرور قسم سومی را با عنوان «نه محکم و نه متشابه» به این تقسیم‌بندی می‌افزاید که تأثیر مستقیمی در تفسیر قرآن دارد. در بیان وجه تمایز دیدگاه تفسیر نواندیشانه شحرور با دیدگاه سنتی، دو تفاوت مبنایی وجود دارد: یکی اینکه مبنای شحرور در تفکیک و تقسیم سه‌گانه آیات؛ بر پایه موضوع و محتوای آیات است، درحالی‌که مبنای نگاه سنّتی، «وضوح یا ابهام در دلالت آیات» است. دوم اینکه شحرور آیات متشابه را به دو دسته «السّبع المثانی» و «القرآن» با تعریفی خاص تقسیم می‌کند، ولی در دیدگاه سنتی به سه دسته؛ متشابه از جهت لفظ، متشابه از جهت معنا و متشابه از هر دو جهت تقسیم می‌شود.
واژه‌های کلیدی: محمد شحرور، محکم و متشابه، تفسیر نواندیشانه، الکتاب، أُمُّ الکتاب، القرآن، تَفصیلُ الکتاب.
متن کامل [PDF 364 kb]   (573 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1399/6/20 | انتشار: 1400/4/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 47 - ( پاییز 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها