:: دوره 5، شماره 18 - ( تابستان 1393 ) ::
جلد 5 شماره 18 صفحات 94-79 برگشت به فهرست نسخه ها
جستاری در مجمل گویی قرآن مجید
محمد سبحانی‌نیا*
گروه معارف اسلامی دانشگاه کاشان ، sobhaninia41@yahoo.com
چکیده:   (2062 مشاهده)
یکی از ویژگی‌های قرآن کریم «مبین بودن» است که حاکی از گویا و رسا بودن بیان قرآنی در مقاصد خویش است. اما یکی از وجوه اعجاز قرآن کریم، اعجاز بیانی قرآن است که بر اساس آن آیات به واسطه تناسب و اقتضاء حال به صورت صراحت‌گویی یا مجمل‌گویی آمده است. برای فهم محتوای هر کتابی آشنایی با خصوصیات زبانی و بیانی آن لازم است. بر این اساس برای استفاده از معارف قرآن کریم، آشنایی با ویژگی‌های زبانی قرآن در بیان معارف ضروری است تا به ابهاماتی که در برخی از موارد درباره‌ شیوه‌ بیان قرآن در اذهان به وجود می‌آید، پاسخ مناسب داده شود. این مقاله بر آن است تا به مجمل گویی، یکی از ویژگی‌‌ای بیانی قرآن کریم، بپردازد و علت رخداد آن را بررسی نماید. گرچه شیوه بیانی رایج در آیه‌های قرآنی، صراحت‌گویی است اما در مواردی، به دلایلی مانند: رعایت ادب، آزمایش مردم، مصونیت‌بخشی به قرآن، اهمیت نداشتن موضوع، رساندن فیض بیشتر به بندگان و اثبات‌ اعجاز قرآن از کنایه، اشاره و مجمل‌گویی استفاده شده است.
واژه‌های کلیدی: اعجاز بیانی، صراحت‌گویی، مجمل‌گویی، کنایه
متن کامل [PDF 288 kb]   (968 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/6/10 | پذیرش: 1392/12/8 | انتشار: 1398/6/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 18 - ( تابستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها