:: دوره 5، شماره 18 - ( تابستان 1393 ) ::
جلد 5 شماره 18 صفحات 54-37 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل دیدگاه فخر رازی و علامه طباطبایی درباره اسلام و ایمان
عباس الهی*
جامعه المصطفی العالمیه ، abbas_elahi48@yahoo.com
چکیده:   (2096 مشاهده)
اسلام و ایمان دو مفهوم قرآنی است که درباره آن دیدگاه‌های مختلفی ارائه شده است. ایمان از دیدگاه فخر رازی به معنای تصدیق قلبی و باوری استوار و مبتنی بر دلیل، تصدیق پیامبر با تمام آنچه که آورده و اقرار زبانی است و از دیدگاه علامه طباطبایی تعاریف گوناگونی دارد که برخی از آنها درباره مقوّمات ایمان و برخی دیگر از آنها ناظر به متعلقات ایمان است و به معنای تصدیق یگانگی خداوند و باورداشت آیات الهی، فرشتگان، پیامبران، جانشینان آنان، روز جزا و هر حکمی است که فرستادگان الهی آورده‌اند. علامه طباطبایی افزون بر اعتقاد باطنی، التزام به آثار عملی ایمان را از نشانه‌های ایمان دانسته است، برخلاف فخر رازی که صرف تصدیق قلبی را در مؤمن بودن شخص کافی می‌داند. فخر رازی در تبیین دیدگاه خویش درباره معنای اسلام و ایمان و پیوند میان آنها ‌دچار ناسازگاریهایی شده است که بر اساس آن گاهی نسبت میان اسلام و ایمان را تساوی و گاهی تباین می‌داند. وی همچنین از یک منظر نسبت میان مسلمان و مؤمن را عموم و خصوص مطلق و از نگاه دیگر تساوی دانسته است.
واژه‌های کلیدی: اسلام، ایمان، فخر رازی، سید محمدحسین طباطبایی
متن کامل [PDF 291 kb]   (630 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/3/29 | پذیرش: 1392/10/19 | انتشار: 1398/6/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 18 - ( تابستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها