:: دوره 5، شماره 18 - ( تابستان 1393 ) ::
جلد 5 شماره 18 صفحات 24-7 برگشت به فهرست نسخه ها
واکاوی اصطلاح «سَبْعَ طَرائِق» در آیه هفدهم سوره مؤمنون
علیرضا فخّاری1 ، زهرا بشارتی* 2
1- دانشگاه علامه طباطبایی
2- دانشگاه علامه طباطبایی ، mrs.besharati@yahoo.com
چکیده:   (2171 مشاهده)
تعبیر «سَبْعَ طَرائِق» در آیه 17 مؤمنون ـ که فقط یک‌بار در قرآن به‌کار رفته است ـ عموماً به «سَبْعَ سَماوات» یا «هفت راه بالای سر» تفسیر شده که زمینه‌ساز ظهور شبهاتی شده است. توجه حصرگرایانه به یک معنا و غفلت از دیگر معانی کلمات این ترکیب و عدم توجه به سیاق آیه و واژگانِ همنشین، احتمالاً منشأ چنین دیدگاهی است. نظر به اینکه واژگان «سَبْع، طَرائِق و فَوْق» به ترتیب به معانی دیگری چون «تکثیر و مبالغه» و «اصناف و شیوه‌ها» و «فوقیت مکانتی و فزونی» استعمال شده‌اند، با توجه به این معانی و سیاق آیات قبل و بعد، دو احتمال قابل ارائه است؛ یکی اینکه مراد از «سَبْعَ طَرائِق» هفت طریقه وجودی در طی خلقت انسان و تکمیل آفرینش او باشد. دیگر آنکه فراتر از خلقت انسان، آفرینش دیگر اصناف و گروه‌های فراوان از موجودات عالم، اراده شده باشد. قبول هریک از دو نظر، ترادف «سَبْعَ طَرائِق» با «سَبْعَ سَماوات» را نفی می‌نماید. از این رو، لازمه فهم دقیق و صحیح واژه‌ها و جمله‌های قرآنی، توجه به همه وجوه معنایی کلمات در یک ترکیب، واژگان همنشین و بافت کلام است.
واژه‌های کلیدی: آیه 17 مومنون، سَبْعَ طَرائِق، مراحل خلقت، معناشناسی قرآنی
متن کامل [PDF 307 kb]   (757 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/6/20 | پذیرش: 1392/11/24 | انتشار: 1398/6/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 18 - ( تابستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها