:: دوره 12، شماره 46 - ( 4-1400 ) ::
جلد 12 شماره 46 صفحات 222-203 برگشت به فهرست نسخه ها
کفر «ثالِثُ ثَلاثَهٍ» و توحید «رابِعُ ثَلاثَهٍ» از منظر قرآن کریم
سید عابدین بزرگی*
دانشگاه بین‌المللی اهل‌بیت علیهم السلام. ، abedin@abu.ac.ir
چکیده:   (1320 مشاهده)
قرآن کریم با تعبیرهای مختلف از یک‌سو، به نفی شرک و چندگانه پرستی می‌پردازد و از سوی دیگر، مردم را به توحید و یکتاپرستی دعوت می‌نماید. نفی اعتقاد به «ثالِثُ ثَلاثَهٍ» درباره خدا و تاکید بر «رابِعُ ثَلاثَهٍ» بودن او، یکی از این راه‌هاست. ازمنظر قرآن کریم، تعبیر «ثالِثُ ثَلاثَهٍ» درباره خدا، بیانگر محدودیت، جسمیت و هم‌عرض بودن خدا با سایر موجودات و به تبع آن، اِسناد وحدت عددی به خداست؛ به‌طوری‌که اگر خدا به همراه دو نفر باشد، با آنها به شمارش درآمده، مجموع آنان سه نفر می‌شود. از این جهت، «ثالِثُ ثَلاثَهٍ» کفر و باطل است. این در حالی است که «رابِعُ ثَلاثَهٍ»، خدا را از محدودیت و هم‌عرضی با سایر موجودات دور داشته، وحدت او را غیر عددی می‌داند و به‌همین دلیل، اگر خدا با دو موجودی، معیت داشته باشد، سومی آن دو بوده، بر آنان احاطه قیّومی و عملی دارد، نه اینکه با آنها شمارش شود و به عدد و رقم آنان اضافه گردد. به‌همین دلیل، «رابِعُ ثَلاثَهٍ» نشانه توحید ناب بوده، درباره خدای سبحان به‌کار می‌رود.
واژه‌های کلیدی: تفسیر کلامی، آیه 73 مائده، آیه 7 مجادله، مسیحیت، تثلیث، توحید، ثالِثُ ثَلاثَهٍ، رابِعُهٌم.
متن کامل [PDF 324 kb]   (525 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/4/11 | پذیرش: 1399/3/29 | انتشار: 1400/4/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 46 - ( 4-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها